понеделник, 29 март 2010 г.

Серия рози:Червена роза


Първите сведения за розата срещаме в древните индийски предания, които разказват за почитатта, с която се ползвала розата - съществувал дори закон - всеки, който донесе на владетеля на страната роза, може да го помоли за всичко, каквото пожелае. С рози украсявали царските покои, с нея плащали данъци и такси...

За появяването й на света в преданията не се казва нищо; само в индийските митове се съобщава, че най-красивата жена на света Лакшми се е родила от розов цвят, състоящ се от 108 големи и 1608 малки розови листенца. Вишну, пазителят на Вселената, като видял пленителната красавица в нейната розова люлка, събудил я с целувка и я превърнал в своя съпруга. От този момент Лакшми станала богиня на красотата, а скриващата я розова пъпка - символ на божествена тайна, за всички източни народи станала свещена.
В една от легендите за кръста на Спасителя се говори за мъхната роза. Кръвта на разпнатия Христос се стичала по кръста. Ангелите я събирали в златни чаши. Но няколко капки все пак паднали върху зеления мъх, който за да ги опази от оскверняване, побързал да ги попие в себе си. От тях и израсла чудесна мъхната роза, чийто ярко ален цвят трябва да ни напомня вечно за пролятата заради нашите грехове кръв.


В новата царица се влюбил славеят и се опитал да я притисне до гърдите си. Но острите шипове веднага се забили в сърцето му и алена кръв бликнала от сърцето на нещастния влюбен. Ето защо, казва персийското предание, и досега много от външните листенца на розата съхраняват розов оттенък...

5 коментара:

krechi каза...

Много интересно си я направила! Грабна ме изонита! Браво! Много добре пасват допълнителните елементи. А розата е чудесна!

Irena каза...

И на мен много ми хресва :)

ЦВЕТНИ ФАНТАЗИИ каза...

харесва ми - много ги обичам тези рози, а твоята е много хубава

Нети каза...

И аз много ги харесвам тези рози! Твоята се е получила страхотна, а самата картичка е великолепна. Въобще много харесвам начина, по който вграждаш изонитената техника в картичките си :).

анубис каза...

благодаря ви много,момичета:)